Матчата е вълшебния зелен чай на прах, за който всеки говори – от хората от бизнеса, културата, модата и спорта, до хората от световните ресторанти и готвачите им. Вълнуваща напитка и добавка към храните в готварството, за която се пише навсякъде из социалните мрежи, изключително модерна, полезна и незабравима! Доставя истинска наслада и влияе благотворно на здравето и самочувствието, зарежда организма с енергия и жизненност, стимулира мозъчната дейност и подсилва имунната система. Какво друго за матчата – удивително откритие, което успокоява и релаксира денят, творение на Природата, което те кара да се чувстваш щастлив и пълноценен.

На Японски “ма” означава прах, а “ча”-чай. Според поверието, първите семенца зелен чай били внесени заедно със зен течението в Япония от будисткият монах Ейсай през 1191г. Смята се, че той за пръв път започнал да смила и консумира листенцата на зеления чай под формата на прах. Така матчата се превръща и в неразделна част от зен традициите и чаената церемония.

 

Също както Шампанското, идващо от областта Шампан, Франция, така и автентичната и най – качествена Матча до този момент, идва от региона на Киото, културната столица на Япония, като се отглежда повече от 800 години и се предава както Българските традиции и обичаи от поколение на поколение.

Зелените листенца, изсушени на въздух, без ферментация, се смилат на прах при специални условия(ако ви е любопитно, ще прочетете повече информация в раздел Отглеждане) и така матчата запазва свойствата си като спомага за правилното функциониране на организма. Съдържа огромни количества витамин С, фибри, калий, калций, желязо, протеини и антиоксиданти. Съдържа известно количество кофеин, но е около два пъти по – малко от кофеина в кафето, което го прави предпочитана напитка не само в Япония, а вече по целия свят.

Добрата матча се разпознава по плътния, леко кремообразен вкус, богата и ароматна, оставяща привлекателна сладост след пиене. Благодарение на високото съдържание на хлорофил и аминокиселини, матча има уникален растителен вкус и дълъг сладък послевкус. Интензивността му може да се сравни с първия вкус на червено вино или черен шоколад.За повечето хора е необходимо време за да свикнат с вкуса на матча тъй като първоначално той е екзотичен и дори малко странен. Но от тази очарователна сладост получаваш слюноотделяне и оставаш в очакване на следващата глътка нежност на натуралния матча чай.